Wendy (36) en Femke (25) verzorgen 28 bewoners

"Een babbeltje doen, hoort erbij"

“De verpleging ondersteunt voornamelijk het paramedische aspect, wij richten ons eerder op de dagelijkse handelingen zoals het ochtendtoilet, de bewoners begeleiden naar tafel, de maaltijden, enz... Maar ook een babbeltje op de kamer doen, hoort erbij. We houden rekening met de gewoontes van iedereen. Dat gaat over kleine dingen zoals hoe de gordijnen hangen, in de namiddag een Palm drinken, welke crèmes we gebruiken, en of we de servet links of rechts leggen, maar die details maken een groot verschil. Die maken dat een bewoner zich hier thuis voelt. Wij noemen dat zorg op maat.”

Veel aandacht voor palliatieve zorg

“Wanneer iemand hier komt wonen, vragen we naar hun wensen voor het levenseindeDaarbij zijn comfortzorg, de pijn wegnemen en de familie betrekken heel belangrijk. Als de partner of kinderen willen, kunnen ze blijven slapen of mee eten. Verder geven de zorgkundigen onder meer een handmassage, aromatherapie en zetten we zachte muziek op om het zo aangenaam mogelijk te maken.”

“Wanneer een bewoner overlijdt, verwittigen we meteen de familie en dokter. In de kamer, die we met bloemen en kaarsen versieren, kan de familie groeten. Als je in een woonzorgcentrum werkt, weet je dat sterven erbij hoort. Toch vraagt het iedere keer weer wat tijd om een overlijden te verwerken omdat we de bewoners een aantal jaar gekend hebben en er een band mee hadden.”