De inwoners van O.L.V. van Troost Zandhoven kunnen nu extra hard genieten van de mooie omgeving door de rolstoelfiets. De rolstoelfiets valt in goede aarde bij de bewoners, medewerkers en familie. Lees er meer over in dit artikel. Misschien tot binnenkort voor een ritje?

Waarom deze fantastische rolstoelfiets?

  • Een rolstoelfiets kan dienen als vervoersmiddel. Voor een ritje naar het ouderlijke huis van de bewoner of naar het park, is de fiets een aangename manier.
  • Altijd hetzelfde blokje rond het woonzorgcentrum kan na een tijdje beginnen vervelen. Met de fiets kan je net iets verder gaan en het mooie, landelijke Zandhoven ontdekken.
  • Een rustig één-op-één momentje. Je trekt er met twee tussenuit en dat zorgt voor de perfecte quality time.
  • Lang leven het milieu met deze groene optie.

“Als ik van iets overtuigd ben dat gunstig is voor onze bewoners, ga ik ervoor.”

Kelly - Ergotherapeut.

Wat vinden de bewoners?

Voor dat we onze eigen rolstoelfiets hebben aangekocht, leenden we tijdens de zomerperiode de rolstoelfiets van onze collega’s in het naburig revalidatiecentrum. Deze testperiode had zo’n positieve indruk bij de bewoners nagelaten dat we wel dachten dat onze ‘echte’ fiets ook wel zou aanslaan.

Wat de bewoners het allerleukste vinden aan de rolstoelfiets? “We krijgen de mogelijkheid om op een ontspannen manier te genieten van de mooie regio.” Zegt een bewoner.

 

De toekomst

“Als we luidop mogen dromen dan willen we graag een duo-fiets. Een duo-fiets zou er voor zorgen dat onze mobiele bewoners extra gestimuleerd worden om in beweging te blijven. Het zou mooi zijn om ons ‘rollend materieel’ uit te breiden om zoveel mogelijk bewoners te kunnen bereiken.

 

Voor nu zijn wij enorm dankbaar met onze rolstoelfiets. We hebben hier al veel mooie momenten meegemaakt. Ook bij de families moedigen we het gebruik van de fiets aan, dit geeft nog meer quality time voor onze bewoners samen met hun dierbaren.” Aldus Tom die werkt als begeleider wonen en leven in het WZC.


Dankjewel Tom, Kelly en de directie om dit mogelijk te maken. Samen streven we naar de beste zorg.

 

Veiligheid primeert

Bij deze nieuwigheid blijft veiligheid natuurlijk primeren. De rolstoelfiets is een stabiel voertuig waar we de bewoners op een veilige manier mee kunnen verplaatsen. De rolstoel bewoners worden op een plateau gereden die voorzien is van een veiligheidspin, zodat het plateau niet meer kan kantelen. Vervolgens wordt de rolstoel nog eens extra beveiligd met drie veiligheidshaken en natuurlijk ook een veiligheidsriem voor de bewoner. Je kan de fiets op twee mogelijke manieren vastzetten: de algemene rem en de noodrem.

Veiligheidsopleiding

Om de veiligheid van onze bewoners te garanderen, moeten alle fietsers een kleine opleiding volgen. Zo ervaren ze zelf of de fiets iets voor hen is of niet. Als men zich onzeker voelt, raden we de fiets ten zeerste af. De veiligheid is onze eerste prioriteit en dit geven wij ook mee aan de bestuurders.

 

Wil jij een ritje maken? Dat kan!


Heb jij zin om een ritje te maken met jouw mama/papa/opa/oma/… dat kan. Niet alleen de zorgmedewerkers en bewoners kunnen plezier beleven aan onze fiets maar ook familieleden en vrijwilligers.

Wij voorzien een online agenda waar je de fiets kan reserveren. En om zeker in orde te zijn met de verzekering, bieden we al onze fietsers een vrijwilligerscontract aan. 

Om iedereen de kans op toffe ritjes te geven, kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken. Heb je interesse om een toertje te maken? Neem dan zeker contact op.