Trots op onze eigen geschreven gedichten in het thema 'Natuur' vol bloesemingen en overvloed

Vorig jaar lanceerden we een eerste poëziewedstrijd in het kader van wereldpoëziedag; dit jaar sluiten we aan bij de poëzieweek van Vlaanderen en Nederland. 

 

In 2021 kozen we bewust voor het thema ‘Hoop’, maar ook onze ‘Natuur’ biedt tal van mogelijkheden voor een goed evenwicht op mentaal en fysiek vlak. Ten tijde van covid zijn we met z’n allen meer gaan wandelen, fietsen, … en dat willen we absoluut behouden. Opnieuw meer bewust zijn van die natuur en wat die voor onze gezondheid kan betekenen, aangevuld met een vleugje poëzie, bieden een ideale start voor meer buitenactiviteiten.

 

Onze oproep om gedichten, rijmpjes, haiku’s, … neer te pennen over het thema ‘Natuur’ met als motto ‘bloesemingen en overvloed’, heeft dan ook dit jaar tot heel wat mooie creaties geleid binnen onze woonzorgcentra en kinderdagverblijven. Iedereen kon mee doen: bewoners, collega's, familie, ... 

 

Tijdens de poëzieweek die loopt van 27 januari tot en met 2 februari zullen de 24 inzendingen prijken op placemats voor onze bewoners. Elke tafel wordt tijdens de poëzieweek extra kleurrijk aangekleed door de prachtige designs, en de mooie schrijfsels – want lezen is immers goed voor onze welzijn. Elke inzending zal tevens gepubliceerd worden in ons huiskrantje “In Zicht”. Voor de collega’s van de Amate-woonzorgcentra en Beata-kinderdagverblijven verschijnen ze op de screensavers en worden placemats als posters opgehangen. 

Prijsuitreiking door een vakkundige jury

Bij de samenstelling van de jury gingen we vooral op zoek naar raakpunten met juryleden die tevens de nodige erkenning kunnen geven in een beoordeling. Intern hebben we de gebroeders Frank en Rudy Van Roy die elk diverse werken schreven en schrijven. Walter Grootaers, BV en gezicht van “dezorgsamen.be” wilde opnieuw heel graag zijn schouders mee onder dit project zetten. Ook Lies Van Gasse, dichteres/schrijfster van oa ‘Mijn oma is kwijt’ en docente aan SAMWD wilde graag mee jureren. Nieuwkomers in de jury zijn Shelly Wagemans, partner van de kinesiste die schrijft in haar vrije tijd, en Anne Van Houtven, mama van Hanne Luyten en mede-auteur van #onsmoeder.

 

De prijsuitreiking door de jury is begin deze week doorgaan te Campus Sint-Jozef Lier in het Grand Café. De zes anoniem gekozen winnaars* ontvingen elk een waardebon voor de Standaard boekhandel; aanvullend ontvangt elke deelnemer een poëzie-scheurkalender geschonken door Poëziecentrum Gent. 

 

Wie mocht deze prijs in ontvangst nemen? 

  • Mercator-afdeling Campus Het Gouden Anker (Antwerpen)
  • Werner De Backer (directeur campus Sint-Jozef Lier)
  • Ellien Schuddinck (medewerker Campus Het Gouden Anker)
  • Hannelore Tielemans (medewerker Campus Sint-Jozef Lier)
  • France Devos (medewerker Campus Sint-Jozef Lier)
  • De Kinderdroom (team van het kinderdagverblijf De Kinderdroom)