Logopediste Karen: “Ik werk graag met ouderen”

“Als logopediste onderhoud ik de hoorapparaten en geef ik therapie. Ik oefen op spraak, taal of stem. Daarvoor gebruik ik onder meer prentenboeken, train ik de ademhaling of laat ik de ouderen zo lang mogelijk ‘aaa’ zeggen. Soms verschieten ze dan van wat ze eigenlijk nog kunnen. Wanneer we in groep werken, merken ze op dat ze niet alleen zijn met een probleem en dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Op die manier stimuleren de bewoners elkaar ook.”

 

“Ik werk ontzettend graag met ouderen. Het is hier huiselijk. Ik leer ze goed kennen, weet iets over hun leven en interesses, en daar pas ik mijn therapie op aan. De bewoners zien me graag komen, ze zijn gehecht aan mij en dat maakt het bijzonder aangenaam. Maar dat betekent ook dat ik op voorhand moet zeggen wanneer ik op verlof ga, en zelfs ook tegen de familie van personen met dementie, anders worden ze ongerust.” 

"Wanneer we in groep werken, merken ze dat ze niet alleen zijn met hun probleem. Dat geeft zelfvertrouwen!" - Logopediste Karen

“Logopedie heeft zeker nut. Dat zien de bewoners ook in en werken daarom goed mee, en het helpt natuurlijk dat ze mij kennen. Meestal is er verbetering. Zo leerde een meneer na een beroerte weer slikken waardoor hij nu weer gewoon kan eten. Als een spraakprobleem niet betert, help ik door een prentenboek op maat te maken zodat de bewoner makkelijk kan aanwijzen wat hij of zij nodig heeft. En zo zetten we toch een stap vooruit!”