Hoe we vrijwilliger werden

“Ik heb 42 jaar in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Lier gewerkt. Ik was hoofd van KELA, het team kinesitherapie, ergotherapie, logopedie en animatie. Daarnaast coördineerde ik het vrijwilligerswerk. Ik heb mijn job al die jaren met hart en ziel gedaan. Maar sinds 11 maart ben ik met pensioen. Nu werk ik hier zelf als vrijwilliger. Net als mijn man Patrick” zegt Jo Daelemans. 

 

“Ik ben natuurlijk in het vrijwilligerswerk gerold via Jo,” lacht Patrick. “Het begon met een wandeling met bewoners in een rolstoel. Natuurlijk wou ik wel eens handje toesteken, waarom niet? Dat viel goed mee. Ik spring nu ook geregeld bij op activiteiten of feestjes. Het is een dankbaar engagement. Sommige bewoners krijgen weinig bezoek. Ze zijn blij als ze eens met iemand kunnen babbelen die geen personeel is. Ik heb geen vaste dag in de week, dat zou te veel als een verplichting aanvoelen. Maar als ze me opbellen en als het past, dan kom ik met plezier.” 

Wat belangrijk is

“Sommige vrijwilligers verkiezen juist wel een vast moment in de week om te komen. Amate laat iedereen de keuze. We werken nauw samen met Present, een organisatie die vrijwilligerswerk in de zorg ondersteunt. Present zorgt dat de verzekering in orde is en geeft opleidingen. Het is belangrijk om vrijwilligers goed te ondersteunen,” zegt Jo. 

 

“Voor mij telt vooral de sfeer. De vrijwilligers komen goed overeen en ook met de bewoners ontstaan vriendschappen. Af en toe doen we een terrasje. Dat sociale aspect is belangrijk. Voor de bewoners, maar ook voor mij. Je kan zoveel betekenen voor de mensen. Onlangs waren we op wandel. Toevallig passeerden we het ouderlijk huis van een bewoner. Die was aangedaan en begon meteen te vertellen. Dat was een fijn moment. En elk jaar speel ik Sinterklaas. Het mooiste is als je bewoners met dementie dan ziet opleven. Je ziet de schittering in hun ogen. Ze herinneren zich warme momenten uit hun kindertijd. Dat is erg ontroerend,” vertelt Patrick. 

 

 

"Je kan zo veel betekenen voor de mensen"

“Ach, er zijn zoveel mooie ervaringen dankzij het vrijwilligerswerk,” beaamt Jo. “Ook als we een daguitstap naar zee maken, zie je de mensen opfleuren. Het is telkens een hele organisatie, maar als je ziet hoe de bewoners ervan genieten, is het meer dan de moeite waard. Zelf organiseer ik als vrijwilliger gesprekken met bewoners over een bepaald thema, bijvoorbeeld over de tijd dat ze hun communie deden. Ook die gesprekken halen veel herinneringen naar boven.” 

 

“Er is zoveel dat je kan doen: plaatjes draaien op aanvraag, spelletjes spelen, mee een activiteit begeleiden in het Grand Café of gewoon eens een babbeltje slaan bij een kop koffie,” zegt Patrick. “Mocht je twijfelen of het iets voor jou is, dan zou ik zeggen: probeer het eens. Maar wees gewaarschuwd: wie eraan begint, die blijft komen!”

 

Jo Daelemans en Patrick Delmez, vrijwilligers 

We verwelkomen graag vrijwilligers!

Ze bieden een meerwaarde aan de zorg en vrije tijd van onze bewoners. Zij geven onze ouderen net dat tikkeltje extra aandacht, liefde en warmte.