Samen plezier maken

“Wanneer we een nieuwe bewoner verwelkomen, gaan mijn collega’s en ik langs om te polsen naar zijn of haar interesses. Daar stemmen we onze activiteiten op af. Zo zullen we de ene periode wat meer scrabbelen en rummikuben, en de andere vaker dansen. Iedereen heeft een talent.

 

“In de voormiddag plan ik ‘serieuze’ activiteiten in zoals een geheugentraining, de krant lezen of debatteren. Later op de dag zingen we, drinken we samen een kop koffie (bij mooi weer in de tuin), genieten we van een relaxatie of maken we soep, cocktails, koekjes of een smoothie. Dan gaat het er wat losser aan toe.”

 

Extra aanmoedigen 

“We zijn meestal in groepjes van acht personen. De planning staat in ons maandboekje en hangt uit op het bord in de gang. Ook ga ik dagelijks langs de kamers. Zeker wanneer ik weet dat iemand die activiteit erg graag doet. Of om andere bewoners extra aan te moedigen zodat zij niet te veel op hun kamer zouden zitten. Familie en vrijwilligers betrekken we er graag bij, omdat die de betrokkenheid van de bewoners ook optrekt.”

 

(Lees verder onder de afbeelding)

"Een activiteit is ook geslaagd wanneer de bewoners eens goed gebabbeld en gelachen hebben."

“Eén van onze populairste activiteiten zijn de ‘smulnamiddagen’. Dan biedt de animatie taart, pannenkoeken of wafels aan. Maar een activiteit is ook geslaagd wanneer we eens goed gebabbeld en gelachen hebben. Samen plezier maken, daar draait het om, maar ik streef ook een bepaald niveau na. Wanneer ik met de bewoners scrabbel, laat ik ze zelf tellen en help ik alleen met woorden maken als dat nodig is.”

 

Ik kom graag werken. Er is geen dag dezelfde. Mijn primaire taak is ergotherapie, maar ik spring ook bij in de zorg, cafetaria of bij de kinesist. Wat het ook zo prettig maakt, is dat ik ontzettend veel terug krijg van de bewoners."

Gelukkige bejaarden