De nieuwbouw zorgt voor creativiteit

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwbouw in Sint-Jozef. Door de nieuwe plannen verloren we jammer genoeg de ramen en het bijhorende uitzicht in een gemeenschappelijke leefruimte. “De kijk naar buiten” is verdwenen.

Onze bewoners en medewerkers zijn niet bij de pakken blijven zitten… Nicole, onze eindverantwoordelijke voor activiteiten, sprak de wens uit dat het fantastisch zou zijn als onze bewoners toch op één of andere manier naar buiten zouden kunnen kijken. Zoals het vroeger was.

 

Eén van onze bewoners reageerde: "Waarom schilderen we dan niets op de muur?" Dit idee bracht een golf van enthousiasme teweeg bij enkele bewoners, die graag wilden meehelpen. Nicole besloot daarom contact op te nemen met de tekenacademie van Lier om hun hulp te vragen. Het idee werd met open armen ontvangen en het groeide uit tot een prachtig project.

De natuur & enkele Lierse iconen staan centraal

De bewoners hebben de wens uitgesproken om een groene omgeving met natuur en Lierse iconen op de muur te tekenen. Ze zijn begonnen op basis van enkele foto’s samen met de hulp van de tekenacademie.

De bewoners kiezen helemaal zelf wat ze willen schilderen. Een tipje van de sluier kunnen we wel al oplichten. Op de nieuwe muur kan je zeker al enkele iconische schapenkoppen, het bruggetje van Lier en typische treurwilgen terugvinden.

De creativiteit loopt als een trein

De activiteit is een groot succes en bewoners zijn momenteel volop aan het tekenen en schilderen. Sommige bewoners zijn erg enthousiast over het project. Een bewoonster kan haar enthousiasme niet bedrukken en schildert dagelijks. Hoewel het creatieve proces de bewoners energie geeft, kan het ook vermoeiend zijn en wordt er vaak maar een uurtje per keer geschilderd.

 

Vanaf mei zullen ook de bewoners van het tweede verdiep meedoen. Gezien we dan met meer zijn, zal de activiteit vanaf dan doorgaan in het Grand Café in plaats van op de afdeling zelf.

Een nauwe samenwerking met de tekenschool

Een leerling van de tekenacademie heeft zijn kunstwerk tentoongesteld op de gelijkvloers bij Anja en gaat nu samen met alle medeleerlingen en bewoners een basis creëren op platen om deze vervolgens samen te beschilderen. Els, de bezielde lerares van de tekenacademie, is razend enthousiast over dit project en zal het op de voet opvolgen. We zijn de academie dan ook erg dankbaar. 

 

We zijn geïnspireerd. Door de bewoners, de academie en de creativiteit. Op langere termijn gaan we zo’n samenwerkingen niet uit de weg. In tegendeel, er wordt zelfs gedacht om de muziekacademie ook te betrekken.

"Na 40+ jaar werken, is zien werken ook erg leuk.", aldus de bewoners. Ze volgen de bouwwerken nauwlettend op en kijken vol bewondering naar de harde werkers die in weer en wind doorwerken. We hopen de gloednieuwe kamers in gebruikt te nemen in het voorjaar van 2024.

Bij overschot aan creativiteit, contacteer ons

Ben jij net zoals ons, ook zo enthousiast over de creativiteit van het project “een blik naar buiten”? Aarzel niet om ons te contacteren als je ons kan bijstaan of zelf creatieve ideeën hebt.