Lichamelijke zorg 

De medewerkers van Amate staan met hart en ziel klaar om je elke dag te ondersteunen. Wij bieden niet alleen een comfortabele woonomgeving, maar ook professionele zorg op verschillende vlakken.

Algemene zorg

De algemene lichamelijke zorg betreft de persoonlijke hygiënische zorg voor onze bewoners. Ons interdisciplinair team staat in voor de algemene dagelijkse ondersteuning bij het wassen, kleden, verplaatsingen, maaltijden, enzovoort.

Paramedische zorg

Door de samenwerking van alle medewerkers van het paramedisch team kan zorg op maat en vraag van de bewoners worden geboden.

Kinesitherapie kan op medisch voorschrift, maar ook vrijblijvend op vraag van de bewoner om bijvoorbeeld de spieren te verstevigen. De kinesist stelt een persoonlijk trainingsschema op.

Daarnaast wordt er ook ergotherapie aangeboden, al dan niet op voorschrift. Het doel van ergotherapie is de fijne motoriek en het bewegingsstelsel te stimuleren. Via oefeningen kan de zelfredzaamheid van de bewoner verhoogd worden.

Bij bewoners met slik- of spraakproblemen kan er op medisch voorschrift logo

Er bestaat een onderscheid tussen RVT-bewoners (rust- en verzorgingstehuis) en ROB-bewoners (rustoord voor bejaarden). Bewoners met een RVT-statuut hebben recht op een behandeling van de kinesist, logopedist en de ergotherapeut zonder voorschrift. ROB-bewoners hebben wel een voorschrift nodig en de kosten moeten door hen apart gedragen worden.

De paramedische zorg bestaat uit verschillende disciplines.

Kinesitherapie omvat het aanpakken van locomotorische problemen en het versterken van de spieren door middel van oefeningen. Indien nodig worden de spieren gemasseerd. Daarnaast heeft onze kinesist ook aandacht voor valpreventie.

Bij de ergotherapie wordt de fijne motoriek en het bewegingsstelsel gestimuleerd. De ergotherapeut probeert met oefeningen de zelfredzaamheid van de bewoner te verhogen.

Logopedie richt zich op het verbeteren van bijvoorbeeld spraak- en slikproblemen. Alle bewoners worden via een individuele screening opgevolgd.

Het verpleegkundig team staat in voor het toedienen van medicatie en de wondzorg. Voor de wondzorg wordt door de verpleging een wetenschappelijk onderbouwde aanpak gehanteerd.

Bewoners met andere zorggerelateerde aandachtspunten, zoals slaapstoornissen, moeilijke mobiliteit of diabetes, worden nauwgezet opgevolgd. Bij personen met diabetes wordt bijvoorbeeld de suikerspiegel systematisch gecontroleerd. Het team volgt de medicatie strikt op en de bewoner krijgt aangepaste voeding.

Bewoners met continentieproblemen worden door het verzorgingsteam discreet en met de aangepaste hulpmiddelen geholpen. Zij begeleiden en staan de bewoners bij met advies.

Door de samenwerking van alle medewerkers van het paramedisch team kan zorg op maat en op vraag van de bewoners geboden worden.

Wat je specifieke behoeften ook mogen zijn, we stellen van bij het begin een aangepast woonzorgplan op dat zo goed mogelijk beantwoordt aan jouw noden en verlangens. Dit doen we vanzelfsprekend samen met jou en je omgeving, die we als een partner beschouwen tijdens jouw verblijf in één van onze woonzorgcentra.

Heb je nog vragen over onze manier van werken? Contacteer gerust één van onze woonzorgcentra. We helpen je graag verder.

Amandina (Wuustwezel)
info.amandina@amate.be

Het Gouden Anker (Antwerpen)
info.goudenanker@amate.be

Huizeken van Nazareth (Antwerpen)
info.hvnazareth@amate.be

Onze Lieve Vrouw van Troost (Zandhoven)
info.olvvantroost@amate.be

Sint-Jozef (Lier)
info.stjozef@amate.be

Sint-Jozef (Wuustwezel)
info@wzcsintjozef.net