Hoofdverpleegkundige Anne en sociaal verpleegkundige Hilde over de eerste dagen

Familie cruciaal

“Naar een kamer verhuizen, is een grote stap. Daarom is de aanwezigheid van de familie heel belangrijk. Wij raden familie aan om samen met de bewoner voor de verhuis kennis te komen maken met het woonzorgcentrum, met de buren en het personeel op de verdieping en met de kamer. Dit helpt ook om thuis te bepalen wat mee gaat en wat weg kan. Aanwezigheid van de familie is bovendien zeer belangrijk omdat het de bedoeling is dat de zorg voor hun familielid, samen met ons, gedeeld gedragen wordt. Familie moet weten hoe het hier werkt, de verpleegkundigen een beetje leren kennen en bijdragen aan het thuisgevoel van de bewoner."

Aanwezigheid van de familie is bovendien zeer belangrijk omdat het de bedoeling is dat de zorg voor hun familielid, samen met ons, gedeeld gedragen wordt.

"Vaak horen we van de bewoner na een paar weken: ‘Hadden we dit maar eerder gedaan’. Mensen worden hier psychisch en fysiek beter: ze krijgen structuur aangeboden waardoor ze regelmatiger eten en hun medicatie juist nemen. Erg belangrijk zijn ook de sociale contacten."

Omdat we elkaar zo vaak zien ontstaat er een vriendschap

“Voordat nieuwe bewoners toekomen, informeren we naar hun gewoontes. Deze respecteren we door ze in onze zorg te integreren. Zo kiezen de bewoners hoe laat ze opstaan en hoe laat ze gaan slapen. Thuis kunnen we niet vervangen, maar we proberen dit wel zo dicht mogelijk te benaderen door een huiselijke sfeer te creëren. Omdat we elkaar vaak zien, ontstaat er een soort vriendschap en genegenheid. De familie speelt ook hierbij een belangrijke rol. We raden de (klein)kinderen, broers en zussen aan om echt samen iets te doen wanneer ze op bezoek komen. Een uitstap maken naar de supermarkt, nagels lakken of samen schoenen poetsen. Niet gewoon op de kamer zitten, maar heel even echt samen leven hier."