May over de palliatieve zorg

Mensen schrijven hun eigen verhaal

“Wat wil je hier nog bereiken? Dat vraag ik aan elke nieuwe bewoner. Wil hij iedere week naar de markt? Wil hij zijn postzegelverzameling verder zetten? Of wil hij gewoonweg af en toe bij zijn kleinkinderen zijn? Voor iedereen zijn die doelen en verwachtingen anders.”

“Daarnaast willen we weten hoe iedere bewoner begeleid wil worden als hem of haar iets overkomt. Daar hoort ook comfort en pijnbestrijding bij. Zo letten we op de ademhaling, decubitus, hygiëne en zorgt de kinesitherapeut voor relaxatie-oefeningen. En hoewel ze moeilijker op te merken zijn, vangen we ook de emotionele en psychische pijnen op. De palliatieve werkgroep coördineert waar nodig en licht de betrokken collega’s in over de toestand van die bewoner. Zo kan de familie altijd bij het team terecht en krijgen ze snel antwoord; want naar het levenseinde toe zijn er meestal vragen.”

We vangen familie op

“Iemand zien sterven is voor de familie niet eenvoudig. Daarom begeleiden we hen zo goed mogelijk. Zo geven we rust door af en toe het nabij zijn over te nemen. We laten de familieleden zien wat ze nog kunnen doen om te helpen. Hierbij moedigen we aanrakingen aan, opdat hun familielid zich niet alleen voelt. Alles wat helpt om goed afscheid te nemen, stimuleren we. Dat maakt het verwerken een stuk makkelijker.”