Ergotherapeut Anja werkt op de aangepaste afdeling van bewoners met dementie

Inspelen op rust en ontspanning

“Omdat personen met dementie in hun hoofd continu op zoek zijn naar iets of iemand die er niet is, is rust het allerbelangrijkste. Met mijn activiteiten probeer ik dan ook het thuisgevoel zo goed mogelijk te benaderen en de onrust op te vangen. In groep doen we huishoudelijke dingen zoals de was plooien en cake bakken. Die activiteiten bieden een zinvolle daginvulling en brengen structuur. De individuele activiteiten zijn gericht op relaxatie. Denk aan een gelaatsverzorging, een relaxatiebad of reminiscentie om hun psychisch welzijn te verbeteren. Als ik de bewoners op dat moment kan afleiden in hun zoektocht is mijn opdracht geslaagd.”

 

Dankbare job

“Dat ik er iedere dag ben en uitsluitend voor de personen met dementie betekent heel veel voor hen. Ook al kennen deze bewoners me niet, ze herkennen me wel en dat geeft hen een veilig gevoel. Dat ankerpunt maakt voor hen het verschil en mijn job als ergotherapeut bijzonder bevredigend."

"Ik voel dat wat ik doe - hoe zwaar soms ook - belangrijk is en daarvoor zijn de 27 bewoners me dankbaar. Ik word ook steeds uitgedaagd om te zoeken naar betere of andere activiteiten. Samen met de verpleging en kinesisten zoek ik ook naar middelen die hun comfort zowel psychisch als fysisch verbeteren. Ik werk hier al 23 jaar. Deze afdeling is mijn thuis.”