Referentiepersoon dementie Conny werkt op de aangepaste afdeling dementie: “We willen dat personen met dementie zich thuis voelen”

 “We willen dat personen met dementie zich thuis voelen. We laten ze in hun eigenwaarde en gaan mee in hun leefwereld. De bewoners zijn hier gelukkig en doen alles op hun eigen tempo.”

“Het enige verschil met andere afdelingen is dat onze bewoners niet zomaar weg kunnen. Wel hebben ze een grote tuin waar ze in de zomer enorm van genieten. Maar beveiligd betekent niet dat we nooit een uitstap doen of dat familie hun partner of ouder niet mogen meenemen. Dat mag allemaal, zolang het maar onder begeleiding is. Ze mogen ook altijd op bezoek komen, we hebben geen geheimen. Hier zijn ze ook vaak in de cafetaria met de andere bewoners om samen te dansen of te zingen.” 

Bezoekende familieleden geven een vertrouwd gevoel

“De familie kan de stap naar de aangepaste afdeling dementie vaak maar moeilijk aanvaarden. De verpleeg- en zorgkundigen op de afdeling bereiden hen dan ook voor en staan altijd voor hen open eens hun vader, moeder of partner hier woont. Familieleden moeten zich goed voelen hier, want hun bezoek blijft belangrijk. Ze geven een vertrouwd gevoel, ook al kent hun gezinslid hen niet meer. We proberen ze als familie samen activiteiten te laten doen. Dan staan de bezoekende familieleden soms versteld van wat hun ouder of wederhelft nog allemaal kan en zo blijven het toch plezante contacten.”

“Inzien dat je als kind of partner niet voor een persoon met dementie kunt zorgen en dat je je daarvoor niet schuldig moet voelen, helpt bij het aanvaarden. Ook daarin staan we bij.”

Vertederend

“Personen met dementie kunnen agressief en kwaad zijn, maar ze kunnen ook enorm vertederend zijn. Bij ‘Pak me eens goed vast, ik wil een knuffel’ smelt ik. Deze bewoners zijn ontzettend dankbaar en oprecht en daarom doe ik het zo graag.”