Directeur Rudy De Win over de renovatie van de assitentiewoningen: "We creëren een nieuwe thuis"

 “Het “Rubens” gebouw was na 30 jaar echt wel aan renovatie toe. Onze vakmannen pakken onder meer de gevel aan, installeren een bredere lift en maken de gangen groter. Het mag wel wat uitstraling hebben en het moet de bewoners een huiselijk en vertrouwd gevoel geven. De assistentiewoningen worden ook van alle modern comfort voorzien. Zo wordt de keuken in de leefruimte geïntegreerd en schenken we voldoende aandacht aan sfeerverlichting. Het moet gezellig zijn, zodat bewoners eenvoudiger verhuizen.” 

“Het moet de bewoners een huiselijk en vertrouwd gevoel geven.”

“De werken starten in april 2017. De eerste bewoners verwachten we in de lente van 2018. Mensen kunnen zich nu al op de wachtlijst inschrijven om één van de 24 gloednieuwe assistentiewoningen te huren. Ondertussen pakken we ook de 11 assistentiewoningen van het “Van Dijck” gebouw aan. Dat doen we telkens wanneer er één vrij komt. We leggen een nieuwe vloer, installeren een nieuwe keuken en badkamer, hangen er nieuwe gordijnen op en schilderen alles.”

Levenslang wonen

 “Voor wie te groot woont, te veel trappen moet doen of terug midden in de stad wilt wonen, is een assistentiewoning geschikt. Dit is geen stap achteruit, integendeel. De potentiële bewoner moet denken aan wat hij of zij wint: meer comfort, geen zorgen meer, geen onderhoud meer aan het huis en veel sociaal contact. Bovendien zijn de bewoners helemaal vrij. Er zijn mensen die wij nauwelijks zien, omdat ze alles nog zelf doen. Maar onze diensten zoals het wassalon en de mani- en pedicure zijn wel beschikbaar, en we bieden zorg van zodra het nodig is. Wanneer die zorg te groot wordt, adviseren de directie en verpleegkundigen de bewoners en hun familie om een verhuis naar het woonzorgcentrum te overwegen. Dat noem ik levenslang wonen.”

“Een troef is dat we midden in het oude stadscentrum gelegen zijn. Je bent in een wip in een museum, voor de kathedraal of aan de Schelde. Dat brengt een bepaalde dynamiek met zich mee.”